Terug naar overzicht

Kent u het verhaal achter de India Pale Ale?

U heeft vast wel al gehoord van IPA: India Pale Ale. Deze bierstijl binnen de categorie Pale Ale staat gekend om de rijke historie en de hoppige smaak. Ondanks de benaming India Pale Ale werd dit bier niet gebrouwen op het subtropisch continent, maar heeft het een Engelse oorsprong. Wij doken even de geschiedenisboeken in om u doorheen de feiten en fabels van dit biertype te loodsen.
bar bippa

Een bier ontsproten uit noodzaak

Tijdens de koloniale overheersing hadden de in India gestationeerde Britse burgers en militairen steeds meer behoefte aan dingen die aan thuis deden denken, zoals bier. Helaas was het in India te warm om bier te brouwen en aangezien de reis van Groot-Brittannië naar India zes maanden duurde, was het ook een hele klus om het bier vers te houden tijdens de overzeese reis. De Britten waren dus op zoek naar een bier dat enerzijds lang houdbaar was en anderzijds vooral verfrissend was in de subtropische vochtigheid.

Wie een beetje thuis is in de biergeschiedenis, kent wellicht het verhaal over de ingenieuze Hodgson’s Brewery. Deze Londense brouwerij slaagde erin om de houdbaarheid van hun bier te verlengen door de verhouding van hop en alcohol optimaal uit te puren. Een krachtige IPA - verrijkt met hop en een exceptioneel alcoholpercentage - was het enige bier dat veerkrachtig genoeg was om de reis van Groot-Brittannië naar India te overleven zonder te bederven.

Hoewel dit verhaal zeker plausibel zou kunnen zijn, is het zoals vele andere historische anekdotes vooral een overdreven vereenvoudiging van hoe het er echt aan toe ging. Vele andere kapiteins verkochten al geruime tijd merkloos bier in India, voordat Hodgson’s zijn intrede deed. Bovendien varieerde het geïmporteerde aanbod bier van Porters tot Amber Ales, wat aantoont dat er wel degelijk meerdere bierstijlen de reis naar India konden overleven.

Het echte verhaal achter de IPA

Hodgson’s had zijn bier – toen een verfrissende October Ale – zorgvuldig afgestemd op de behoeften van de Indiase markt. Zijn bier was fris, licht en verfrissend wat perfect aansloot bij het vochtige klimaat van India. Hun bier werd goed onthaald en niet veel later had Hodgson’s Brewery een bijna-monopolie op de exportvan bieren naar India.

Het was pas bij de neergang van Hodgson dat de eerste IPA tot stand kam. Een meningsverschil tussen de Oost-Indische Compagnie en Hodgson’s Brewery in de eerste helft van de 18e eeuw, gaf andere brouwers in Burton-upon-Trent de kans om hun eigen versie van Hodgson’s exportbier te creëren. Deze nieuwe Ale bevatte meer hop en was droger, bitterder en frisser dan Hodgson’s October Ale.

Het nieuwe exportbier werd enorm populair in India, waardoor Hodson’s wurggreep op de markt doorbroken werd. Niet veel later werden deze exportbieren ook lokaal in het Verenigd Koninkrijk verkocht, met als oorspronkelijke doelgroep de gezinnen die uit India naar huis teruggekeerd waren. Zo werd het bier omgedoopt naar India Pale Ale.

Het succes van IPA was enorm, het werd zelfs even de favoriete drank van Groot-Brittanië. Maar met de opkomst van de koeltechnologie schakelden steeds meer bierliefhebbers over op Lager, waardoor IPA grotendeels uit de mode geraakte.

De IPA-renaissance

De afgelopen jaren is IPA wereldwijd weer enorm in populariteit gestegen. Ambachtelijke brouwerijen schoten als paddenstoelen uit de grond en velen daarvan kozen voor een eigen variant op de klassieke IPA-smaak. Tijdens deze IPA-renaissance werd ook de New England IPA geboren: een moedige pionier die zowel tropisch als goed gehopt is. Deze bierstijl staat bekend als een iets zachtere, fruitige variant op de India Pale Ale.

Koekoeks bijdrage aan het IPA-verhaal

Aangezien de (NE)IPA een terechte comeback aan het maken is, kozen we er bij Brouwerij Koekoek ook voor om deze stijl opnieuw te introduceren met onze Bar Bippa: een troebele, goudkleurige New England IPA. We doopten Bippa een Belgian IPA, omdat dit type speciaalbaar nog volop bezig is om de harten van de Belgische consumenten te veroveren.

Bar Bippa is een testament van wie wij zijn als brouwers. Dit speciaalbier is een ode aan evenwicht. De rush van citrus geeft namelijk een heerlijk fruitige twist aan een tijdloze klassieker. Heeft u ons nieuwste lid van de familie al geproefd?

 

while we keep brewing, you keep reading

Goud voor Bar Bippa op de prestigieuze World Beer Awards.

In augustus werd onze Bar Bippa bekendgemaakt als één van de winnaars van de prestigieuze Wold Beer Awards in Londen. Tijdens deze jaarlijks terugkerende wedstrijd, werd Bippa bekroond als gouden medaillewinnaar én als beste bier van België in haar catego

Brouwerij Koekoek lanceert nieuwste Bar Bippa op het Brugs Bierfestival

De knalroze kroonkurk die op het nieuwste biertje van Brouwerij Koekoek prijkt, zet meteen de toon voor de smaak: verrassend, verfrissend en heerlijk tropisch. De vijfde telg van de Koekoeksfamilie is allesbehalve een nakomertje.

Tournée minérale! Alcoholvrij bier wint aan populariteit

Zes jaar geleden werd Tournée Minérale in het leven geroepen. De campagne van De Druglijn, VAD en spoorde iedereen massaal aan om gedurende de maand februari geen alcohol te drinken.
B Beers B Beers
nl keyboard_arrow_down
Ben je ouder dan 18?
Are you over 18?
As-tu plus de 18 ans?
Hai più di 18 anni?
B Beers